Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte utstillingen to dager før åpningen. Her i samtale med Jonny Klokk og Nicolai Riise om Woho. Til venstre, grunnlegger for Aedes, Hans-Jürgen Commerell.
Utstillingen setter søkelys på hvordan byggebransjen kan gjøres mer bærekraftig fra ulike perspektiver. Gjenbruk, bevaring, bruk av treverk og et stort fokus på å ivareta det sosiale aspektet vises i form av prosjektene KA13, C40, Festiviteten og WoHo. Sist nevnte er resultat av et vinnerutkast til en konkurranse om et nytt høyhus i nettopp Berlin.
– I tillegg til konkrete eksempler på hvordan bærekraft kan se ut i praksis, viser vi vår måte å tenke på. Og kanskje viktigst av alt - vi ønsker å oppfordre alle til å ta del i den viktige dugnaden og stå samlet om en mer bærekraftig bransje, sier arkitekt og partner Jonny Klokk, som lederarbeidet med utstillingen.
- Å ha steder som, Aedes, hvor man kan diskutere og snakke om arkitektur, varmer en arkitekts hjerte, sa han under sin åpningstale.
Han benyttet også anledningen til å minne oss alle om alvoret bak tema for utstillingen.
- Den ene tingen vi virkelig ønsker å sette fingeren på under denne dugnaden er at selv om vi er midt i en koronakrise er vi også midt i en klimakrise. Den er der fortsatt, den har ikke forsvunnet, og vi er nødt til å bygge mer bærekraftig, og vi må tenke mer bærekraftig i alt vi gjør, sa han.
Nestleder ved den norske ambassaden i Tyskland Stein Iversenholdt en tale hvor han snakket om betydningen av at norsk arkitektur- og byggenæring viser frem den kunnskapen vi har i andre land. Han benyttet også anledningen til å utdype dugnadsbegrepet. Berlins bygningsdirektør Petra Kahlfeldt var også til stede. Det samme var nestleder i Vestre, Thomas Sund som er utstillingens hovedsponsor. Direktørene og grunnleggerne av Aedes Architecture Forum Kristin Feireiss og Hans-Jürgen Commerell ønsket velkommen.
Utstillingen skal også romme samtaler, tanker og meninger. 2. og 3. mars inviterer vi til debatt rundt sentrale temaer innenfor bygg, miljø og en bærekraftig fremtid.
Utstillingen holder åpent hver dag frem til 10. mars 2022.
– Med dette grepet får alle våre kunder sømløs tilgang til all vår spesialkompetanse. Samtidig styrker vi vår posisjon som et verdiskapende arkitektkontor, og kan levere enda bedre på det markedet ber om, sier konsernleder Nicolai Riise.
I fjor ofret vinneren nattesøvnen for å spille Mad arkitekters byutviklingsspill under Oslo Urban Week. I dag lanseres årets versjon, med 16 nye spillkarakterer inspirert av kjente fjes fra Oslos byutviklingsscene. Se de nye avatarene og prøv spillet her!