Bydelen Hammerdalen strekker seg langs Farriselven fra Farrisvannet i nord til Larviks indre havn i sør. Her har elven gitt grobunn for industrivirksomhet i mer enn 600 år. Industrihistorien preger fortsatt området, med godt bevart industriarkitektur fra jernverket, sagverket og mølledriften.
Saga skal bygge videre på Fritzøe Eiendoms visjon om å skape «stedene der du vil være», og skal utvikles som et levende, inkluderende og inviterende byområde med urbane kvaliteter.
For å lykkes med dette, har vi hensyntatt byens eksisterende kvaliteter med oppbrutte kvartaler og bygninger i en skala man kjenner igjen i Larvik, aktive fasader og hjørner, snarveier og forbindelser, godt proporsjonerte uterom, en stedstilpasset materialpalett og historiske referanser. Sammen med bevaringen av viktige akser og siktlinjer vil dette bidra til å innlemme tiltaket godt i byen og sikre varige kvaliteter.
Hammerdalen er i ferd med å gjennomgå en større transformasjon. Området skal innlemmes i «den grønne dalen» – en bydel preget av grønn, smart og bærekraftig utvikling. Selv om området nå revitaliseres, kan det hentes mye inspirasjon fra tomtens historie, og små referanser i arkitekturen kan på en subtil måte hinte om tomtens industrihistorie for å ivareta Saggårdens identitet.
Det første byggetrinnet omhandler ett næringsbygg, som er delt opp i fire mindre volumer. Sprang i fasadelivet og i høyden bidrar sammen med en variert og stedstilpasset materialpalett til å gi hvert volum sin særegne identitet. Med tegl, tre og puss som hovedmaterialer fordelt utover volumene, vil man oppnå nok variasjon innad i kvartalet, samtidig som det vil gi et helhetlig og samlende uttrykk.
Ut mot Hammergata vil eiendommen få en bymessig karakter med aktive fasader og forbindelser gjennom kvartalet. Her kommer også byggets to hovedinnganger, med trapp og heisadkomst i begge retninger. Næringsarealer vil oppta største del av førsteetasjen, og vil sammen med kantinen bidra til et aktivt bygulv og en felles møteplass for byggets brukere og området rundt.
Prosjektet skal gjennomføres etter den nye BREEAM 6.0-manualen, med ambisjon om å oppnå sertifiseringsnivå Excellent, og det etableres solceller på taket for å redusere klimafotavtrykket. Takhagene vil bli viktige i den lokale overvannshåndteringen og bidra til biologisk mangfold i området.