I tett samarbeid med Stor-Oslo Eiendom og Isegran Eiendom, har Mad arkitekter utviklet en overordnet visjon for utviklingen av Trosvikstranda. Bydelen skal ha en god blanding av boliger, forretninger, servering og kulturtilbud, og være godt tilrettelagt for myke trafikanter. Kvartalsstrukturen fra 1870-tallet skal videreføres med en tydelig og finmasket gate- og byromsstruktur. Bebyggelsen skal ta opp i seg prinsippet med små fotavtrykk og variert arkitektur fra Holmen-området og i sentrum, men samtidig representere en ny tid i materialuttrykk og utnyttelse.
Elvepromenadens historie tas med inn i prosjektet, blant annet gjennom nøkkelbygg på eiendommen som beholdes og blir sentrale og synlige i den nye bydelen. Slippen vil fortsatt sørge for god kontakt mellom vannet og den nye bydelen. Gatestrukturen fra Holmen videreføres, og Veumbekken skal gjenåpnes som en kanal gjennom prosjektet og knytte Trosvikstranda sammen med omkringliggende nabolag.
Bystrukturen på Trosvikstranda blir finmasket og gatene smale, men med åpne plasser og byrom. Den brede havnepromenaden viderefører ambisjonene og karakteren som er utviklet langs kaifronten i sentrum. Hvert byrom er forsøkt optimalisert, slik at solforhold og kontakt med vannet skaper kvaliteter og attraktivitet. Korte fasadelengder og muligheten for å skape varierte fasadeuttrykk med mange utadrettede næringslokaler i førsteetasje, sikrer at området kan utvikles etter prinsipper for levende og gode bymiljøer og skape liv på bakkeplan.
Bebyggelsen får varierte høyder for ikke å virke massivt og monotont, og den historiske bystrukturen videreføres. Hvert enkelt hus får sitt eget uttrykk, selv om materialbruk og arkitektoniske virkemidler er underlagt en palett som bidrar til å skape en helhetlig karakter. Tegl er tenkt som hovedmateriale, mens andre materialer benyttes for å styrke identiteten og uttrykket til de enkelte bygningene.
Balkongene integreres i bebyggelsen for at gaterommene ikke skal domineres av store utenpåhengte balkonger, og de varierte bygningshøydene legger til rette for at det kan skapes takterrasser og -hager på store deler av bebyggelsen. Det vil gi beboerne gode uteoppholdsarealer i en bydel hvor det attraktive bygulvet nesten i sin helhet blir offentlig tilgjengelig.