Masterplanen som vi har laget er et alternativ til den reguleringsplanen som Oslo kommune ønsker å vedta. Denne har vi laget på eget initiativ, fordi vi mener at kommunens egen plan har en rekke svakheter. Kommunens plan bærer preg at at planarbeidet har pågaått over lang tid og at hovedprinsippene ble til for over ti år siden, med løsninger som fremstår som et kompromiss mellom ulike grunneiere og økonomiske betraktninger. og flere enn oss spør om ikke både planidealer og hovedgrep for lengst er utdatert, og om man ikke burde starte forfra. Vi i Mad mener at planen har åpenbare svakheter, og at den beste måten vi kan påpeke disse er ved å illustrere hvordan vi mener Filipstad burde se ut. I desember åpnet det seg en mulighet for å bruke et par uker på dette, og resultatet er vårt debattinnlegg i diskusjonen omkring Filipstads fremtid.
Vårt hovedgrep er en reaksjon på planen som nå er inne til behandling, og bygger på følgendehovedprinsipper:
Mer by.
I den foreliggende planen er bare drøyt halvparten av arealet foreslåttutviklet til bymessige strukturer. Vi mener at fergeterminalen må flyttes og komprimeres noe, slik at vesentlig mer areal kan utvikles til by. Vårt forslag inneholder vesentlig høyere utnyttelse enn i reguleringsforslaget, selv om bebyggelsen i vårt forslag jevnt over er vesentlig lavere.
Mer bevaring og gjenbruk.
Er det noe de senere år har lært oss, så er det at vi ikke kan fortsette å rive fullt funksjonsdyktige bygninger. Disse må transformeres og bevares, det er viktig for byens og Filipstads identitet, og det er avgjørende for å nå bærekraftmålene.
Flere og bedre byrom.
Byromstrukturene vist i gjeldende plan er utflytende og til dels overdimensjonerende. Vi mener at vi trenger flere og bedre byrom, både parker, plasser, torg, kanaler, alleer allmenninger og strender. Men de må integreres godt i bystrukturen og gis programmer og innhold for å gi byen liv.